Kenapa kita kena makan coklat ???
Coklat adalah sumber dari sejenis bahan anti pengoksidan cetechin yang serupa
dengan teh. Kajian yang dijalankan oleh sekumpulan doktor Belanda
mendapati coklat itu sebenarnya adalah bahan perasa asli seperti teh
mengandungi kompaun yang mampu melindungi kimia dalam tubuh daripada
membinasakan sel-sel kita. Kebaikan coklat pula ialah sebagai bahan anti
pengoksidan yang berkesan. Kandungan anti pengoksidan tersebut dalam
coklat adalah empat kali ganda banyaknya berbanding kandungannya di
dalam teh.
Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang. Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari.Coklat juga sesuai bagi golongan yang aktif dan bekerja kerana coklat susu (100g) menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari. Selain daripada itu, coklat mempunyai bahan anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalid yang berperanan sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi.
Coklat adalah bebas daripada kolesterol kerana lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yang berperanan merendahkan paras kolesterol dalam darah. Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.Koko mengandungi theobromina yang memberi kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan.
Melindungi dari Serangan Jantung - Kaya dengan antioxidant seperti catechins an phenols . Ia membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser. Kandungannya sama seperti dalam teh hijau, jus oren, bayam, bawang, jagung dan pisang. Antioxidant yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas malah ia menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah jantung tersumbat.
Tidak Menggemukkan - Tidak ada satu jenis makanan yang akan menyebabkan kegemukkan. Pengambilan
berlebihan sesuatu jenis makanan bolah meningkatkan kalori. Jika kalori ini
tidak dibakar sebanyak ia diambil, ini yang menyebabkan kegemukan.
Makanlah coklat dalam kadar yang sederhana, bukan sekadar coklat malah
semua jenis makanan
Menghilangkan Stress - Mengandungi bahan seperti ubat penenang yang menjadi penahan sakit dan
meningkatkan tahap rasa sihat. Coklat mengeluarkan endorphins yang membuatkan
kita rasa gembira. Coklat boleh menguatkan sistem pertahanan badan. Ini boleh mengurangkan risiko jangkitan selsema dan flu.
Sumber : http://sharifahelzahra.tripod.com/index.html & ehoza.com
Walau apa pun org kata boleh menggemukkan, tambah jeraat tapi keluarga kakak tak boleh skip coklat. Dlm fridge sentiasa ada coklat
ReplyDeleteHehehe....thanks...tu la...sy pn suka...pepagi pn blh mkn....
Deletesalam kenal,
ReplyDeletesuka buat coklat as kudap2 an after makan..
http://mama-iloveu.blogspot.com/
Thanks...salam kenal...
DeleteSalam Betty...
ReplyDeleteCoklat sedap sangat... terutama yang jenis dark chocolate tu... nyum..nyum...